NekategoriziranoKako očistiti tepih?

Udobnost i originalnost enterijera zavisi i od odabira pravog tepiha. Tepih daje dodatni komfor prostoriji. Kada se djeca igraju na podu, ili kada bosim stopalima ujutru stanete na meki ćilim pored kreveta, vi uživate u toplini i prijatnosti doma. Sve do trenutka kada čišćenje tepiha dođe na red. U baršunastim toplim čupavcima ili bogatim vunenim...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2020/05/ciscenje-tepiha.jpg

Udobnost i originalnost enterijera zavisi i od odabira pravog tepiha. Tepih daje dodatni komfor prostoriji. Kada se djeca igraju na podu, ili kada bosim stopalima ujutru stanete na meki ćilim pored kreveta, vi uživate u toplini i prijatnosti doma. Sve do trenutka kada čišćenje tepiha dođe na red. U baršunastim toplim čupavcima ili bogatim vunenim tepisima, krije se i mnogo toga zabrinjavajućeg, pa je pravilno održavanje tepiha jedna od ključnih stvari za zdravlje porodice. Pročitajte kako očistiti tepih i kako uz redovno čišćenje tepiha produžavate njegov vijek, ali i unaprjeđujete zdravlje kućne sredine.

Prije svega, riješite se prašine!

Najveći deo nečistoća koje unosimo obućom, ostaje upravo u podnim prostirkama. To se prije svega odnosi na prašinu. Prašina pored čestice pijeska i zemlje sadrži ćelije kože, grinje bakterije, viruse, komadiće insekata i biljaka. Tu su najčešće i vlakna tekstila, polen, teški metali, dlake i perje kućnih ljubimaca. Udisanje prašine može uzrokovati niz respiratornih i kožnih oboljenja, od alergija i astme do ekcema i bronhijalnih poremećaja. Osjetljivost je posebno izražena kod djece i starijih osoba, dakle onih sa slabijim imunitetom. Pored toga, prašina je pogubna i za naše tepihe jer prekriva boje, a mikronečistoće grebu i oštećuju vlakna. Čak i poslje pranja, tepisi ostaju bez sjaja, tekstura se gubi, djeluju staro i pohabano. Samo redovno održavanje tepiha, usisavanje i marljivo čišćenje odgovarajućim sredstvima i usisivačima, pruža zdravu i sigurnu sredinu i dug vijek trajanja našim podnim prostirkama.

Savjeti za redovno održavanje tepiha

Da bi tepisi zadržali svoju ljepotu, a prije svega odisali svježinom i čistoćom, neophodno ih je brižljivo njegovati. Prvi korak je svakako usisavanje i to ne bilo kakvim usisivačem. Odabir usisivača velike usisne snage je od ključnog značaja, jer su samo jaki usisivači u stanju da uklone i najsitniju prašinu koja se taloži u dubini vlakana. Održavanje tepiha, podrazumijeva usisavanje dva do tri puta nedeljno, u prosječnoj porodici. Double cyclone usisivač sa hepa filterom, je upravo usisivač snažnog motora i velike usisne moći. Zahvaljujući 4 stepena filtracije zraka koji ispušta, on zadržava skoro sve grinje, polene i nečistoće, a izbacuje samo čist zrak. Tako u zatvorenom prostoru stvara zdravu sredinu, efikasno odstranjujući alergene i izazivače raznih hroničnih oboljenja, posebno kod djece.

Neophodna je i povremena dezinfekcija tepiha

Uz mop paročistač je to jednostavnije i temeljnije čišćenje tepiha bez pranja, uz pomoć vodene pare. Visoka temperatura uništava sve mikrobe, viruse, ne oštećuje vlakna tepiha, niti natapa tepih ostavljajući da se suši satima. Ovako momentalno vraćate blistavost i štitite svoju porodicu od opasnosti alergijskih i asmatičnih tegoba. Čupavi tepisi zahtijevaju i usisivač za čupave tepihe ili specijalni vertikalni nastavak. Ovaj dodatak vam služi da se vlakna ne mrse pri usisavanju i da se odstrani sva prljavština iz teže dostupnih, dubljih slojeva tepiha. Papučice sa rotirajućim glavama su neadekvatno rješenje, jer pored toga što upetljavaju vlakna i kidaju ih, ne odstranjuju nečistoće u potpunosti. Čupavi tepisi u zavisnosti od toga da li su od vune, pamuka ili akrilnih vlakana se teže ili lakše održavaju. Vještačka vlakna, uprkos uvreženom mišljenju o čupavcima, lako se održavaju, manje privlače prašinu, i lako ih je usisati. Fleke se teže primjećuju i sa svakim usisavanjem tepih djeluje kao nov.

Kako očistiti tepih čupavac?

Još od sedamdesetih godina, čupavci su moderan i šik detalj mnogih domova. Lako ističu svaku kombinaciju namještaja i prosto magnetski privlače svojom mekoćom. Kako očistiti tepih čupavac, je prva bojazan kada se za njih odlučujemo pri kupovini. Prije svega, ovo su prostirke koje nisu za bilo koji dio stana. Po njemu ne treba gaziti cipelama i najbolje je ne podvlačiti ga ispod namještaja. Idealni su za spavaće sobe, neprometne dijelove dnevnog boravka, često i za dječije sobe, zbog mekoće i topline za najmlađe. Usisivač za čupave tepihe, podrazumjeva da imate usisivač velike usisne moći. Standardni usisivač će inače odstraniti samo površinsku, krupnu prljavštinu. Nije dobro da koristite papučice s rotacionim četkama, jer one mrse, kidaju i lome vlakna. Potrebno je usisavanje s obe strane, da bi se adekvatno odstranila i sitna prašina iz potke i dna čvorova. Kako oprati čupavi tepih ne mora uvijek da bude nauka ili izdatak. Ukoliko ga perete sami, zaboravite na šampone, tečne deterdžente i praškove koji se teško ispiraju. Njih je skoro nemoguće odstraniti, tepih će se toliko natopiti da će se sušiti danima. Na kraju, dobićete ulijepljenu prostirku, ni nalik vašem čupavcu, na koju će se prašina još mnogo više lijepiti. Pa zaista, kako oprati tepih čupavac? Domaći sapun i sunđer su odlično rješenje, jer se sapun lako i brzo ispira, ostavljajući ga čistim i blistavim. Sunđerom nećete ulijepiti ili iskidati vlakna, a efikasno će se ukloniti prljavština. Postoje specijalni suhi deterdženti za pranje u prahu ili kapsulama, koji se samo posipaju i usisavaju, ali s njima takođe morate biti oprezni da ne bi došlo do ulijepljivanja. U redovno održavanje dobro je uvrstiti i čišćenje sodom bikarbonom. Soda bikarbona je sigurnije rješenje, pogotovu ako prethodno prebrišete tepih rastvorom sirćeta i vode, uklanjajući masnoće i rastvorljivu prljavštinu. Detaljnim usisavanjem sode nakon toga, dobijate higijenski, čist tepih, iz kog su odstranjeni i svi neprijatni mirisi. Aparati za domaćinstvo novijih generacija pružaju vam veliku pomoć pri održavanju čupavaca jer ćete se Double cyclone usisivačem riješiti zagađivača vazduha, dok će ga mop paročistač najbrže, bez suvišnog kvašenja, dezinfikovati parom.

Održavanje vunenih tepiha

Vuneni tepisi su odlična investicija jer traju dugo, bogati su, meki topli i ugodni. Ipak tanji, tepisi rjeđeg tkanja se često linjaju. Ni oni punije strukture nisu imuni na stalno opadanje površinskog sloja, pogotovo kada su novi. Ova osobina može se uzeti i kao prednost. U slučajevima plitkih fleka, koje nisu stigle da se upiju u dubinu tepiha, imaćete manje muke. S vremenom, kao nekom vrstom pilinga, linjanje će ove mrlje prosto skinuti, kada se tepih usisavava. Takođe, vuneni tepisi nisu lako zapaljivi kao neke vrste od vještačkih vlakana. Prednost ovog prirodnog materijala je što će se pikavac, žar koji padne, sam ugasiti, neće zapaliti cijeli tepih. Održavanje vunenih tepiha podrazumijeva redovno i temeljno usisavanje, osvježavanje i pranje. Ukoliko nemate usisivač velike usisne moći, biće potrebno istresti ih praherom, da biste se riješili sve prašine. Soda bikarbona i sirće i ovdje pomažu, u osvježavanju i vraćanju sjaja, redovno i u kraćim intervalima. Prethodno dobro usisan i istresen tepih se ovako lako održava i čuva na duge staze. Kako oprati vuneni tepih? Pranje u profesionalnim uslovima je najbolja opcija, ipak ponešto možete i sami uraditi. Ne preporučuje se natapanje tepiha vodom i deterdžentom, jer ćete ga teško isprati, a vlaga se može zadržati u dubini i uzrokovati truljenje i neprijatne mirise. Bolji efekat se dobija pranjem pomoću pjene ili specijalnim, suhim deterdžentima za suho pranje. Takođe treba povesti računa da se ribanjem ne uništi tekstura i punoća niti. Zadržavanjem ostataka deterdženta tepih se ulijepljuje i još više privlači prašinu. Vuneni tepisi su prilično osjetljivi na fleke, ukoliko se nešto prospe, ključno je što prije ukloniti fleku. Nikako nemojte grubo trljati po uprljanom. Upotrebite čistu, bijelu pamučnu krpu da pokupite prosut sadržaj. Tapkajte od ivica fleke ka centru, kako se fleka ne bi širila. Gazirana voda je odličan odstranjivač fleka od vina, deterdžent za sudove otklanja masnoće, sirće i soda bikarbona su univerzalni odstranjivači mrlja. Pošto ste fleku skinuli, mjesto osušite čistim papirnim ubrusima i prstima vratite niti u prvobitno stanje. Specijalna sredstva za uklanjanje fleke, kao ni deterdžente, nikada ne stavljajte direktno na uprljano, već prvo pažljivo uklonite sa površine tepiha nečistoće, pa tek onda primjenite sredstvo po uputstvu. Ne koristite sredstva s izbjeljivačima niti obojene krpe pri pranju ili uklanjanju fleka, da sa njih ne biste prenijeli boju na tepih.

Kako očistiti tepih sa sodom bikarbonom?

Čišćenje tepiha kod kuće je oduvijek mukotrpna i zahtjevna obaveza. Rijetki imaju sve uslove i prije svega mjesto za pranje tepiha. Pri tom radi se o nošenju, polivanju, pranju, cjeđenju i sušenju. Sve to uz veliku fizičku snagu. Soda bikarbona je jeftin, dostupan, potpuno neškodljiv način da kod kuće očistite tepih, a zaobiđete cijelu napornu proceduru. Da, čišćenje tepiha bez pranja je moguće: Tepih najprije temeljno usisajte. Tako ćete ukloniti sve krupne nečistoće. Zatim natopite krpu u alkoholno sirće i prebrišite. Istu krpu isperite, ponovo potopite u sirće, ali sada je pospite izdašno sodom bikarbonom i ponovo prebrišite tepih. Ostavite ovako tretiran tepih da odstoji pola sata. Višak sode usisajte i vaš tepih će zablistati! Odstranili ste sve neprijatne mirise, koji se u najvećoj mjeri zadržavaju upravo u tepisima, poput duhanskog dima, isparenja iz kuhinje, sušenja veša. Ne brinite, sirće će se vrlo brzo ispariti i neće ostaviti nikakav trag u tepihu. Po želji u sirće možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja poput lavande, limuna ili nane, da bi tepih zadržao vaš omiljen miris i svježinu. Takođe, masnoće za koje se prašina u velikoj meri lijepi, sirće rastvara i skida, vraćajući kolorit i sjaj vlaknima. Soda bikarbona podiže i skuplja prašinu i prljavštine, a potpuno je neškodljiva, pri tom dostupna i jeftina. S vremena na vrijeme možete pre usisavanja posuti tepih sodom, ostaviti da malo odstoji i potom počistiti. Bez muke, tepih će biti kao nov. Očistiti tepih u kući tj. čišćenje tepiha sodom je jednostavno, ekonimično i brzo rješenje na zdrav način. Bez bojazni od alergija ili upotrebe hemijskih sredstava jakih mirisa. Održavanje tepiha nikada nije bio lak zadatak, ipak, star, pohaban ili prljav tepih jednostavno nije opcija. Dobra investicaja u kvalitetan čupavac na kome ćemo biti zahvalni pri svakom baršunastom koraku, vrijedi truda. Makar koliko i briga o punom, toplom vunenom tepihu, koji daje zdravu, ušuškanu atmosferu vašem domu. Uz ovih par savjeta, nešto trikova i preporuka vaši podni ljubimci će biti čisti, blistavi i zdravi za cijelu porodicu.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik