NOVOSTINapad alergena!

Svrbež u očima? Curi nos? Stalno kihanje ili kašljanje? Da, imaš alergije. Što su alergeni? Alergeni su sve što vaše tijelo doživljava kao uljeza i odluči reagirati protiv njega. Alergeni su male i sićušne čestice, obično nevidljive golim okom. Ali nemojte se bojati, olakšanje je ovdje. Dita1977 ima nekoliko savjeta za čišćenje koji će vam...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2019/06/Napad-alergena.jpg

Svrbež u očima? Curi nos? Stalno kihanje ili kašljanje? Da, imaš alergije.

Što su alergeni? Alergeni su sve što vaše tijelo doživljava kao uljeza i odluči reagirati protiv njega. Alergeni su male i sićušne čestice, obično nevidljive golim okom. Ali nemojte se bojati, olakšanje je ovdje. Dita1977 ima nekoliko savjeta za čišćenje koji će vam pomoći prepoznati i izbjeći i sezonske i cjelogodišnje alergene koji začepljuju radove. Uostalom, najbolja obrana je dobar napad.

Tipično, tijekom cijele godine alergeni dolaze iz unutarnjeg izvora. Najčešći tipovi su prašina, plijesan i dlake kućnih ljubimaca. Ovo su zlobni uljezi koji prodiru u svaku pukotinu vašeg doma i čini se da je olakšanje nemoguće.

Grinje: Ova mikroskopska čudovišta napreduju u madracima i posteljini. Kada njihov izmet i ostane u zraku, vaš prirodni sustav filtriranja se osjeća pod napadom.

Plijesan: Ova gljiva cvjeta u tamnim, vlažnim prostorima kao što su podrumi i kupaonice. Kada spore plijesni uđu u zrak, mogu izazvati simptome alergije.

Životinje: Malo poznata činjenica: većina ljudi nije alergična na životinjsko krzno, nego na protein koji se nalazi u perutu ili slini.

Polen: Užas. Ove sitne žitarice, stvorene od stabala, trave i korova, ulaze u vaš nos i grlo i šalju imunološki sustav u preopterećenje.

Ragweed: Do kasnog proljeća većina stabala i biljaka je oprašena, što ostavlja većinom trave i korove da izazovu ljetne alergije. Jedan od najčešćih prekršitelja je ambrozija. Čak i ako na vašem području nema ambrozije, sitni komadići mogu putovati stotinama kilometara kroz vjetar i sletjeti na vaša ulazna vrata.

Smog: Vjerovali ili ne, ljetna zagađenost zraka može vam ostaviti upaljeno grlo i svrbež očiju. Niski vjetrovi i vruće temperature ostavljaju zagađenje u zraku, što otežava disanje.

Plijesan, opet: Da, pokrili smo ovo ranije u vašoj kupaonici ili podrumu, ali u jesen, plijesan može doseći novu razinu. Vlažne gomile lišća savršen su uzgojni prostor za ovaj molekularni propast.

Čišćenje Savjeti za izbjegavanje alergija

Redovito operite plahte u vrućoj vodi i svakih 6-8 tjedana uzmite vakuum i parni čistač na svoj madrac. Iznenadili biste se količinom grinja i pramenova koje ćete naći skriveni.

Nemojte lijeno brisati kuhinjske površine. Nemojte se zaustavljati na pultovima, pobrinite se da pokrijete vrh hladnjaka i površine ormarića.

Neka vakuum leti tamo gdje može: Uz usisavanje uobičajenih tepiha i podova, pobrinite se da usisavate bilo koju tapeciranu površinu. To znači kauče, zavjese, jastuke i sve ostalo što može apsorbirati izljev. Ako može apsorbirati izljev, može apsorbirati kosu i prašinu.

Šampon za sadržaj vašeg srca: Ako imate tepihe od zida do zida, ponekad vakum jednostavno nije dovoljan. Pospite malo i šamponirajte tepih barem jednom godišnje.

Redovito četkajte i šamponirajte svoje krznene prijatelje: Svaki put kada vaš pas ili mačka uđu u kuću s vanjske strane, pokušajte i najprije pokrenuti četku kroz kosu. Možda vam se čini da ne povlačite mnogo, ali malo ide daleko.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik