NekategoriziranoPet stvari bitnih za čistoću doma

Često mijenjanje peškira, posteljine, stoljnjaka ili kuhinjskih krpa znači i puna košara prljavog rublja. Ipak, čistoća je pola zdravlja pa se nekih pravila zaista treba držati, jer osiguravaju, bolju mikroklimu u domu, sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica ili neugodnih mirisa. A i u domu ostavljaju dojam čistoće i ugodne i mirisne atmosfere. Mijenjanje peškira podrazumijeva...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2019/10/Dita-peskiri.jpg

Često mijenjanje peškira, posteljine, stoljnjaka ili kuhinjskih krpa znači i puna košara prljavog rublja. Ipak, čistoća je pola zdravlja pa se nekih pravila zaista treba držati, jer osiguravaju, bolju mikroklimu u domu, sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica ili neugodnih mirisa. A i u domu ostavljaju dojam čistoće i ugodne i mirisne atmosfere.

Mijenjanje peškira podrazumijeva se da svaki ukućan ima u kupaonici svoj set peškira – za ruke, tijelo i lice. Trebalo bi ih mijenjati svakih 3-4 dana. Ukoliko se skvase, zahvaljujući, primejrice, nespretnosti s tušem treba ih mijenjati i češće. Mokri peškir treba odmah i osušiti, jer će se prostorijom širiti vrlo neugodan miris vlage. Gostima, posebno onima koji dođu na nekoliko dana treba ponuditi njihove peškire. Ako u stanu imate posebni sanitarni čvor za goste, vodite računa da čist peškir za ruke imaju i oni koji su samo svratili na večeru.

Kupaonske tepihe treba oprati svakih 10-ak dana. Vrijedi to i za kupaonske ogrtače ili kućne haljine.

Kuhinjska krpa sinonim je čistoće u kuhinji. Sve ovisi o frekvenciji u kuhinji, no ako ste u kuhinji čest gost, trebalo bi ih mijenjati svaki drugi dan. Nove kuhinjske krpe su krute. Dobar trik je nove kuhinjske krpe ostaviti preko noći u hladnoj vodi u koju se doda 2-3 kašike soli. Savjet, odvojite krpe koje se koriste za brisanje posuđa i one koje se koriste za brisanje ruku. Mokru krpu uvijek osušite i nikad je ne ostavljajte zgužvanu na radnom stolu.

Posteljinu treba mijenjati minimalno svake dvije sedmice. Ako ste alergični, preporuka je mijenjanje svakih sedam dana. Isto postupite i ako se pretjerano znojite ili se u vaš krevet slobodno ušeću i vaši kućni ljubimci. Posteljinu na kojoj se pojavi bilo koja vrsta mrlja treba odmah promijeniti. Jastuke i deke dobro je oprati svakih 3-4 mjeseca.

Na stolu treba uvijek imati čist stolnjak. Pri tome valja razdvojiti one koji su dio estetskog dekora i one koje koristimo za jelo. Ti stolnjaci često stradaju od mrlja od umaka, vina, voća, prolivenog soka ili mlijeka. Pravilo je da se mrlje tretiraju odmah kako bi se mogle kvalitetno ukloniti. Stolnjak za jelo možemo zaštiti vrlo dekorativni ili veselim podlošcima ili podmetačima za jelo koji se lako čiste vlažnim kuhinjskim papirom.

Spužvice kojima peremo posuđe ili s njima brišemo radnu podlogu, mogu biti pravi izvor nečistoća i bakterija i zapravo ih treba mijenjati – često. No, sve to opet ovisi o tome koliko ih često koristite. Da bi bili sigurni kako nisu izvor nečistoće, dovoljno ih je dezinficirati u mikrovalnoj. Potopite ih u bijeli vinski ocat ili limunsku kiselinu i stavite u mikrovalku na 2-3 minute.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik