NekategoriziranoDa li znate koliko je bitno često prati odjeću za spavanje?

Iako uglavnom čisti oblačimo svoje pidžame i mislimo kako nema potrebe da ih peremo često, stručnjaci kažu da i nismo baš u pravu. Ako predugo čekate da operete odjeću za spavanje, možete rizikovati da dođe do pojave infekcije kože, stvaranja cisti ili bakterija kojih se nije lako otarasiti. Istraživanja pokazuju da muškarci peru ili mijenjaju...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2019/10/Dita-pidzama-djeca.jpg

Iako uglavnom čisti oblačimo svoje pidžame i mislimo kako nema potrebe da ih peremo često, stručnjaci kažu da i nismo baš u pravu. Ako predugo čekate da operete odjeću za spavanje, možete rizikovati da dođe do pojave infekcije kože, stvaranja cisti ili bakterija kojih se nije lako otarasiti.

Istraživanja pokazuju da muškarci peru ili mijenjaju pidžame na 14 dana, a žene na 17. Profesor jedne medicinske škole iz Londona, Sali Blumfajld, rekla je da su pidžame neprijatelji naše kože. Na našoj koži u svakom momentu postoji veliki broj mikroorganizama. Neki od njih imaju „ dobru“ funkciju, odnosno nisu štetni po naše zdravlje, ali većina ima suprotan uticaj i mogu izazvati ozbiljne probleme ukoliko uđu u posjekotine, intimna područja ili urinarni trakt- rekla je ova profesorka.

Više od polovine ispitanika reklo je da nema potrebe za čestim pranjem pidžama jer se nose samo nekoliko sati tokom dana.
Većina muškaraca je okrivila svoje supruge, čak 73% njih, za rijtko pranje pidžama, pa oni nose ono što imaju.
Stručnjaci kažu da bakterije prelaze s jedne osobe na drugu, pa osim što možete da ugrozite svoje zdravlje neredovnim pranjem pidžama, možete ugroziti i zdravlje partnera ili djeteta, ukoliko spavate u istom krevetu.

Pidžamu treba prati minimum jednom sedmično.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik