NekategoriziranoZašto je redovno održavanje poda neophodno?

Pospremanje stana nas čeka svakodnevno, ali uglavnom to ne stižemo ili ne postižemo u cjelosti kako bismo željeli. Najčešće se zadovoljavamo urednom kuhinjom, pranjem veša i usisavanjem jednom tokom radne nedjelje. Naravno, prebrisaće se i podovi, ali to može da sačeka i vikend, kad svi imaju više vremena. Ali, kada vikend dođe, podovi koje treba...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2020/02/floortipscleaning.jpg

Pospremanje stana nas čeka svakodnevno, ali uglavnom to ne stižemo ili ne postižemo u cjelosti kako bismo željeli. Najčešće se zadovoljavamo urednom kuhinjom, pranjem veša i usisavanjem jednom tokom radne nedjelje.

Naravno, prebrisaće se i podovi, ali to može da sačeka i vikend, kad svi imaju više vremena. Ali, kada vikend dođe, podovi koje treba oprati djeluju kao teška kazna i preveliko zaduženje, mučna obaveza onda kada samo želimo da se odmorimo i provedemo kvalitetno vrijeme sa porodicom – i zašto sad ribanje, pranje, brisanje podova?

U velikom prostoru, održavanje podova je i veliki posao, jer treba očistiti ispod kreveta, namještaja, u svim uglovima, a prvenstveno po prometnim središnjim dijelovima. Mali prostori se još brže prljaju jer su uglavnom frekventniji, pa ako se ne čiste redovno i marljivo, odmah svaka prljavština postaje vidna.

Održavanje podova je prijesudno za održavanje higijene doma, jer se odatle, ukoliko nisu čisti, sva prljavština raznosi po cijeloj kući ili stanu.

Pri tom, podovi su najveće i najizloženije površine u domu. Djeca se igraju na podu, u kuhinji se pločice od prženja umaste prskanjem vrlo brzo, a bosim nogama se iz kupatila raznosi vlaga po drvenim podovima koji to loše podnose.

Hodnici, predsoblja i terase, direktno su izloženi nečistoći koju unosimo spolja, a odatle je samo par koraka kojima bakterije, toksične materije i alergeni stižu do male djece, tapaciranog namještaja ili trpezarije, pa je jasno zašto podovi uvijek moraju biti čisti.

Teško je očistiti sve podove u stanu odjednom, pogotovo poslije dužeg vremena nepranja. Mnogo je bolje rješenje održavati ih redovno, naizmjenično ih usisavati, suho i mokro ih brisati, dva do tri puta u toku nedjelje. Tako se održavanje svede na usputno brisanje, ne na teško ribanje zalijepljenih prljavština.

Održavanje specifičnih vrsta podova

Nisu svi podovi isti, niti podjednako laki za održavanje. Parket i brodski pod se ne smiju mnogo kvasiti, već se moraju prati određenim sredstvima. Laminat i mermerni podovi se peru namjenskim deterdžentima, dok pločice u kuhinji nekad treba pažljivije oribati ukoliko su isprskane od kuvanja i spremanja.

Održavanje parketa

Održavanje parketa nije pretjerano zahtjevno, ali ima par pravila kojih se treba pridržavati da bi parket dugo ostao sjajan i savršeno ravan. Parket nije potrebno često prati. Savjetuje se da se više puta u toku nedjelje prebriše suhom krpom i usisa – ali obavezno sa četkom, da se ne bi slučajno izgulio. Prije brisanja, uvijek prvo usisajte parket, da bi uklonili što više krupnije nečistoće.

Držite se uputstva o doziranju, koristite mopove i krpe za brisanje parketa, a ne stare krpe. Poslije pranja na red dolazi poliranje parketa. Postoje odlična sredstva za poliranje, razne vrste tečnih voskova, pa treba samo jako voditi računa da parket poslije takvog tretiranja ne ostane klizav, što može biti jako opasno.

Održavanje laminata

Održavanje laminata je isto kao i održavanje parketa ili brodskog poda, samo je manje zahtjevno, jer se ne radi o podnim površinama od prirodnog drveta. Laminat nije tako osjetljiv na vodu, ne grebe se i ne haba brzo, pogotovo ako se radi o vrstama laminata koji su namjenjeni za frekventnu upotrebu ili onim za komercijalne prostore.

Čišćenje mermernih podova

Iako danas nisu tako česti, čišćenje mermernih podova je veoma jednostavno. Oni se veoma brzo prebrišu, usisaju ili očiste. Mermerne podove možete brisati skoro bilo čime, ali vodite računa o izboru sredstva za pranje – da ne sadrže kiseline ili supstance koje nagrizaju. Njima bi mogli trajno da oštetite pod i uništite im sjaj.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik