NekategoriziranoKućanski poslovi – jednominutne tajne

Spužve – spužva za pranje posuđa mora se redovito mijenjati jer se bakterije lako nagomilaju. Međutim, trebamo razvijati ekološku svijest i iskoristiti što se da iskoristiti. Osim brige o ekologiji ovako i štedimo. Dakle, mikrovalna pećnica može se upotrijebiti kako bi se ubile bakterije na spužvi za pranje. Vlažnu (nikada suhu!) spužvu stavite na najjaču...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2020/02/homeonemincleaning.jpg

Spužve – spužva za pranje posuđa mora se redovito mijenjati jer se bakterije lako nagomilaju. Međutim, trebamo razvijati ekološku svijest i iskoristiti što se da iskoristiti. Osim brige o ekologiji ovako i štedimo. Dakle, mikrovalna pećnica može se upotrijebiti kako bi se ubile bakterije na spužvi za pranje. Vlažnu (nikada suhu!) spužvu stavite na najjaču temperaturu na jednu minutu u mikrovalnu. Ovako se može ubiti i do 99 posto bakterija i spužva opet iskoristiti.

Jastuci – sa jastucima se grlimo po cijele noći, a mislimo da je dovoljno promijeniti jastučnicu (a mnogi ni to ne rade baš redovito). Još jedan jednominutni kućanski posao. Naime, skinite jastučnicu i jastuk stavite na osunčan prozor i ostavite da sunce ubija bakterije.

Mobiteli – uzmite vatu, namočite je alkoholom ili mješavinom alkohola i vode (50:50) i prebrišite mobitel. Pozor – nemojte alkoholom brisati ekran (posebno vrijedi za pametne telefone) već ga samo prebrišite običnom vatom kako ga ne biste oštetili. Istu taktiku primijenite i za fiksne telefone, žičane ili bez žice, a također i za daljinske upravljače.

Četkice za šminku – napravite laganu sapunicu (od mlake vode i deterdženta za pranje posuđa ili tekućeg sapuna), četku umočite i odmah isperite te ostavite da se osuši. Ovaj kućanski posao je doista lagan, a vrijedan jer četkicama dotičemo svoju kožu i na njima se mogu nataložiti razne štetne bakterije.

Tuševi – tuševi često ne rade dobro jer se na njih nataloži kamenac iz vode. Napunite vrećicu s malo octa i zavežite je za tuš (da ne iscuri) te ostavite preko noći, a sutradan samo isperite. Nemojte se začuditi kada počnu otpadati komadi kamenca!

Držači pribora za jelo – u njima se skupljaju mrve kao nigdje drugdje u kuhinji. Stoga ih češće treba očistiti. Na brzinu izvadite kašike, viljuške i noževe i prebrišite vlažnom pa suhom krpom te vratite pribor. Možda se čini kao mnogo više posla od jedne minute, ali vjerujte, nije.

Perilice – zapuštene perilice rublja i posuđa mogu postati prava legla bakterija, ali i zaprljanja koje je teško skinuti. Najbolje je nakon svakog pranja dati im minutu pozornosti. U perilici rublja provjerite držač praška i omekšivača te ga isperite i prebrišite. Kod perilice posuđa učinite to isto kod utora za tablete za pranje, a također i čim je otvorite, prebrišite gumu na vratima kako bi se manje habala.

Ogledala, ekrani – na ogledalima i ekranima (TV, kompjuterima) prašina se skuplja i vidljiva je kao na nijednom drugom mjestu u domu. Stoga je dobro svaki dan prijeći preko njih kako bi se uklonila prašina, a na to ne odlazi mnogo vremena, samo minuta ili čak manje. Prebrišite vlažnom krpom pa posušite suhom i ovo su kućanski poslovi gotovi u par zamaha, a mnogo pridonose čistoći doma.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik