NekategoriziranoKako koristiti so za perilicu posuđa?

So za perilicu posuđa posebno je formuliran proizvod koji se koristi za omekšavanje tvrde vode. Tvrda voda može uzrokovati da se posuđe čini prljavim. U regijama svijeta sa posebno tvrdom vodom, kao što su Velika Britanija i veći dio Europe, većina perilica posuđa dolazi s ugrađenim jedinicama za omekšavanje vode koje je potrebno povremeno puniti...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2019/10/Dita-so-za-masinu.jpg

So za perilicu posuđa posebno je formuliran proizvod koji se koristi za omekšavanje tvrde vode. Tvrda voda može uzrokovati da se posuđe čini prljavim. U regijama svijeta sa posebno tvrdom vodom, kao što su Velika Britanija i veći dio Europe, većina perilica posuđa dolazi s ugrađenim jedinicama za omekšavanje vode koje je potrebno povremeno puniti sa soli. Korištenje soli u perilici nije teško, a može vam pomoći da postignete čisto i pjenušavo posuđe.

1. Izvadite donju policu kako biste otkrili rezervoar soli. Izvucite donji stalak u potpunosti i postavite ga na kuhinjski pult. Možda ćete morati malo da ga podignete da biste ga otkopčali od valjaka. Vaš rezervoar će biti na dnu perilice posuđa, vjerovatno s jedne strane. Ako ne vidite rezervoar, vaša mašina za pranje posuđa možda nema ugrađeni omekšivač vode.

2. Odvrnite poklopac i provjerite ima li vode. Jedinice za omekšavanje vode imaju kapice koje treba čvrsto zatvoriti nakon svake upotrebe. Odvrnite ovu kapicu i postavite je na stranu. Ako prvi put koristite uređaj, treba ga napuniti vodom. Dolijte dovoljno da se napuni do vrha otvora. Nakon prvog korištenja, u uređaju za omekšavanje uvijek treba biti malo vode. Nećete je trebati ponovo napuniti.

3. Koristite samo so za pranje posuđa u uređaju za omekšavanje. Posebno napravljenu so za suđe možete pronaći u trgovinama. Ali zapamtite, ne možete koristiti kuhinjsku so, morsku so ili košer so kao zamjenu za so za perilicu posuđa. Ove kuhinjske soli sadrže aditive koji mogu zaista povećati tvrdoću vaše vode. Takođe mogu biti previše fini, što može začepiti jedinicu. Za besprijekorne rezultate koristite 3de SALT Platinium.

4. U lijevak sipajte so sve dok rezervoar nije napunjen. Različite perilice posuđa imat će različite jedinice koje uzimaju različite količine soli, tako da za to ne postoji precizno mjerenje. Sipajte so u jedinicu dok se potpuno ne napuni. Budući da u uređaju imate i vodu, stvarate slanu vodu koja će osvježiti hemijske procese koji se događaju u ugrađenom omekšivaču. Upotreba lijevka za ulijevanje soli pomoći će vam da izbjegnete izlijevanje. Držite lijevak iznad rezervoara, umjesto da ga uranjate u jedinicu. Ako lijevak bude vlažan, so se neće pravilno proliti kroz njega.

5. Višak soli očistite vlažnom krpom. Ako ste prosuli bilo koju so u perilici posuđa oko jedinice, obrišite je mokrom krpom. So koju sipate u jedinicu za omekšavanje zapravo nikada ne dotiče vaše posuđe, jer ostaje samo u jedinici. Ako ostavite labavu so u perilici posuđa, ona će se miješati sa vodom koja čisti vaše suđe. Ovo im neće nauditi, ali može vam dati malo prljavo (ili slano) posuđe tokom jednog ciklusa. Također možete pokrenuti ciklus ispiranja bez posuđa da biste očistili prosute soli iz perilice posuđa.

6. Čvrsto zavrnite poklopac. Sigurno vratite poklopac i provjerite da li je čvrsto. Ako se poklopac izgubi tokom ciklusa, a deterdžent uđe u jedinicu, može se pokvariti. Sigurno ne želite platiti novu perilicu posuđa samo zato što vam kapa nije bila dovoljno čvrsta.

7. Nakon što provjerite poklopac, možete vratiti donji stalak u perilicu posuđa. Napunite svoju perilicu posuđa i pokrenite je kao i uvijek do sada. Nakon ponovnog punjenja soli ne treba prazan ciklus ispiranja ili čišćenja.

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik