NekategoriziranoVodič kroz vrste šampona i kako izabrati šampon za kosu

Ako često razmišljate o tome kako izabrati šampon za kosu, odnosno kako izabrati odgovarajući šampon za vaš tip kose, onda ste na pravom mjestu. Dajemo vam ultimativni vodič kroz vrste šampona, koji će vam pomoći da više nikada ne budete u dilemi. Struktura i tip kose razlikuju se od osobe, do osobe. Nekome je kosa suha, nekome se kosa...
https://dita.ba/wp-content/uploads/2019/12/njega-kose.jpg

Ako često razmišljate o tome kako izabrati šampon za kosu, odnosno kako izabrati odgovarajući šampon za vaš tip kose, onda ste na pravom mjestu. Dajemo vam ultimativni vodič kroz vrste šampona, koji će vam pomoći da više nikada ne budete u dilemi. Struktura i tip kose razlikuju se od osobe, do osobe. Nekome je kosa suha, nekome se kosa brzo masti. Ima onih kojima je kosa tanka i beživotna, ali i onih čija je kosa veoma gusta i zdrava, pa žele taj izgled da zadrže. Kosa se razlikuje i po tome da li je farbana ili ne. I farbane kose mogu biti različitog kvaliteta i strukture, u zavisnosti od toga u koju se boju farbate. I na kraju, postoje brojni problemi koje možete imati sa kožom glave, kao što su perut i seboreja, opadanje kose i slično. U skladu sa ovim karakteristikama kose i kože glave, treba pronaći odgovarajući šampon za sebe, što, složićete se, nekada nije ni malo lako.

Vrste šampona

Mnogo je na tržištu različitih preparata za kosu, između ostalog, mnogo je i šampona koji vam obećavaju čuda. Sa problemima opadanja i lomljenja kose, podjednako se susreću žene i muškarci. Gotovo da je nemoguće procijeniti na koga gubitak kose više utiče. Muškarci zbog opadanja kose gube na samopouzdanju kada ih kosa napusti, a ženama je takođe kosa jedan od glavnih aduta ženstvenosti i ljepote i vrlo im je teško da se pomire sa njenim propadanjem. A koliko je teška borba za lijepu kosu i da li ima rješenja za svaki problem koji vas muči, sada ćemo otkriti. Evo kako izabrati šampon za kosu i koje vrste postoje!

Šampon protiv opadanja kose

Opadanje kose muči podjednako muški i ženski pol. Zato je ovo jedan od najtraženijih šampona na tržištu. Kosa može opadati iz više razloga, bolesti, stresa, nervoze ili pogrešne i pretjerane upotrebe preparata. Kod muškaraca je to najčešće izazvano hormonima i genetikom. Dobar šampon protiv opadanja kose treba da sadrži prirodne sastojke, poput koprive, belog luka, pantenola, AD kapi, a trebalo bi da iz upotrebe izbacite one šampone koji u sebi sadrže sulfate, silikone i parabene. Zato pažljivo čitajte sastav šampona koji kupujete. Negujući sastojci su uvek istaknuti velikim slovima, a mnogo je onih skrivenih koji će vam naškoditi.

Šampon za rast kose

Često se dešava da nismo zadovoljni koliko brzo nam raste kosa, a i sa godinama, to je jedan proces koji se znatno usporava. Zato je i važno da njegujućim sastojcima utičemo na to da nam kosa brže poraste. Šampon za rast kose treba u sebi da sadrži njegujuća ulja, naročito ricinusovo ulje, koje, kao što znamo, fantastično deluje na našu kosu, u isto vreme obnavljajući je i poboljšavajući njen rast. Jedan od najgorih osjećaja je da primijetite neposredno posle pranja da vam se kosa masti i da već sutra morate nešto povodom toga da preduzmete. Od izuzetne je važnosti koji šampon za masnu kosu koristite.

Šampon za suhu kosu

Šamponi za suhu kosu treba da sadrže prirodna ulja i glicerol, koji imaju tu moć da suhu kosu vrate u život. Suhu kosu treba čuvati od aparata koji je prije svega toplotom dodatno isušuju. Posle tretmana ispravljanja, ali i uvijanja, kosa se suši i usljed toga kida, bude lomljiva. Zato suhu kosu stilizujte što rjeđe, pustite je da se oporavi na vrijeme. I nemojte je sušiti fenom, neka se s vremena na vrijeme prirodno osuši.

Šampon protiv peruti

Ima li ičeg neprijatnijeg od ljuspica koje vam se otkidaju sa kože glave i vide se kroz kosu? Perut mogu prouzrokovati brojni faktori, a protiv njega se borite šamponima protiv peruti. Šampon protiv peruti nikako ne smije da bude agresivan, pun hemikalija, zato se opredijelite za prirodne šampone, koje možete napraviti u kućnoj radinosti. Dobar šampon protiv peruti treba da sadrži sodu bikarbonu, jabukovo sirće ili sok od limuna, zato što svaki od ovih svojim prirodnim sastojcima pomaže u eliminaciji peruti sa kože glave. Šampon protiv peruti neka bude blag za kožu glave, da ne bi izazvao dodatne iritacije. Odlične prirodne šampone protiv peruti možete i kupiti. Ali naglašavamo: Prirodne!

Šampon protiv seboreje

Seboreja je nešto ozbiljnije oboljenje kože glave, koje, pored ljuspica koje su neprijatne i čine vas neurednim, prati i masna kosa, kao i svrab, a zbog češanja i povrede kože glave. Šamponi protiv seboreje treba da sadrže salicilnu kiselinu i cink, zato što oni pomažu u eliminisanju ovih neprijatnih simptoma koje niko ne želi da osjeti na svojoj koži glave. Borba za seborejom može da bude mučna, ali se svaki trud isplati. Rezultat će biti meka i nježna kosa, kojom ćete se ponositi.

Medicinski šamponi

Za medicinskim šamponima ćete posegnuti kada se pojavi neka od ozbiljnijih bolesti kose. Tu spadaju već pomenuti, perut i seboreja, ali i alopecija, psorijaza (koja nije konkretno bolest kose, ali se javlja na koži glave), jer sve one izazivaju opadanje kose ili gubljenje ljepote i sjaja kose, koje treba riješiti u što kraćem periodu. O kojoj god bolesti kose da se radi, savjet je da ne čekate da oboljenje postane ozbiljno, nego se na prve simptome obratite svom dermatologu koji će vas uputiti u to koji medicinski šampon je najbolje koristiti za kontretan problem.

Šamponi za kosu bez sulfata

Sulfati su veoma agresivni i uništavaju strukturu kose, pa je i borba za oporavak vaše kose nekada prilično otežana ako koristite šampone sa sulfatima. A šta su zapravo sulfati? Najjednostavnije rečeno – to su jeftine hemikalije, zadužene za pravljenje sapunice u šamponima. Zato je najbolja alternativa prirodni šampon za kosu bez sulfata. Prirodni šamponi za kosu su nezamenljiva njega, ako želite da vaša kosa i koža glave budu zdravi. Veoma je važno da koristite šampone bez parabena, sulfata i silikona, jer takvi šamponi čiste vašu kožu glave i skidaju višak masnoće sa vaših vlasi. Prirodni sastojci kao što su kopriva, lavanda, razna prirodna ulja, od bademovog i maslinovog, preko kokosovog, oblažu vlasi i čine da boja kose ostane duže svježa, ali i da kosa bude bujnija i sjajnija.

Šampon za svakodnevno pranje kose

Ako svakodnevno perete kosu, onda ste u problemu. Što prije se riješite te nezdrave navike jer svakodnevnim pranjem kose sklanjate mnoge korisne masnoće sa kože glave i na taj način ne činite uslugu svojoj kosi. Ako ste iz nekog razloga primorani da svakodnevno perete kosu (recimo zbog posla koji radite, gde se mnogo prljate), onda morate dobro razmisliti o šamponu za svakodnevno pranje kose. Obični šamponi, iako ne previše agresivni, na svakodnevnom nivou neće biti zdravi za korišćenje. Najbolje bi bilo da sami posegnete za pravljenjem ovakvog šampona, koji će biti dobar za vas. Taj šampon treba da bude blag, dakle, gusti šamponi ne dolaze u obzir. Treba da sadrži kamilicu jer ona umiruje, kao i pantenol koji dobro utiče na vlasište. Još neko ulje koje vam prija i to je to. Ne treba pretjerivati. To je sve što je potrebno da se sa vaše kose skinu svakodnevne prljavštine.

Šampon za jačanje kose

Uloga šampona za jačanje kose sastoji se u tome da obnavlja oboljela područja kose i kože glave, ali i da štiti prirodni sjaj kose. Ako se i ovde pitate kako izabrati šampon za jačanje kose, odgovor zavisi od vas, odnosno od sastojaka koji vama prijaju. Prirodni šampon je svakako najbolja opcija.

Šampon sa keratinom

Keratin je sastojak koji naša kosa već ima, ali koji se vremenom, a zbog štetnih uticaja, iz svojih rezervi kože glave, troši. Zato je veoma korisno da, naročito na farbanu kosu, nanosite šampone sa keratinom. Prirodni keratin koji nestaje usljed prevelikog izlaganja suncu, može da podmiri samo dio potreba koje ima vaša kosa. Na svemu ostalom radite sami. Keratin svakako uvrstite u svoju nedeljnu rutinu njegovanja kose!

Šampon za farbanu kosu

Farbana kosa traži pojačanu pažnju i brigu. Kada odlučite da se farbate, budite spremni na to da će vašoj kosi biti potrebna dodatna njega. Šamponi za farbanu kosu treba da sadrže više njegujućih sastojaka, ulja i proteina, koji če vašu kosu održavati zdravom. Zbog velike količine hidrogena koji koristimo, naročito ako se farbamo često, treba da vodimo račina da kosa ne postane lomljiva i krhka. Mnoge žene izbjegavaju farbanje, upravo zato što kosa iziskuje dodatnu njegu. Ne očajavajte, dobar šampon sve rešava.

Šampon za kovrdžavu kosu

Prirodno kovrdžava kosa je san mnogih djevojaka, a njeno održavanje je veoma veliki izazov. Kovrdžava kosa je najčešće suha i ne bi trebalo da je perete više od dva puta sedmično. Zbog svoje strukture, ovakva kosa je sklonija lomljenju i trebalo bi imati posebnu njegu za kovrdžavu kosu. Kovrdžavu kosu šamponirajte nježno i koristite balzame i maske, da bi njen volumen bio dobar.

Profesionalni šamponi

Profesionalne šampone koriste frizeri, možete ih nabaviti, ali su i cijene ovih šampona nešto veće nego cijene običnih. Profesionalna njega podrazumijeva kvalitetne i prirodne sastojke koji dubinski prodiru u kosu i čini da ona djeluje blistavo. Profesionalnih šampona je dosta na tržištu, budite pažljivi prilikom izbora. Iako je veoma skupa, ovo je i korisna investicija jer ćete posle profesionalne njege lakše sprovoditi svakodnevnu rutinu kod kuće.

Najbolji šampon za kosu

Pitate se sada: Koji je najbolji i kako izabrati šampon za kosu? Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Morate oslušnuti svoje potrebe i šta je to što vaša kosa traži, koje probleme ima, sa čim se bori, da li su to izazovi kao što su seboreja i perut, opadanje kose ili jednostavno želite da se njegujete i da bojenu kosu održite u savršenom stanju. Ono što može biti preporuka, to je da izbjegavate prezasićene šampone koji imaju previše hemije u sebi i koji svojim djelovanjem čine više štete nego koristi. Izbjegavajte one šampone koji sadrže parabene, sulfate ili silikone, pošto njihovo dugoročno djelovanje može biti pogubno za vašu kosu. Uvijek pažljivo čitajte šta u proizvodu kupujete jer su mnogi štetni sastojci gotovo skriveni na etiketama šampona i drugih proizvoda. Birajte prirodne, neškodljive sastojke, jer ono što unosimo u organizam, treba da bude i sastavni dio kozmetike koju koristimo.

 

© www.dita.ba – Sva prava pridržana! 2019

Izaberite jezik